Er zijn verschillende manieren om uw woning te verwarmen met een hout gestookte CV. Als u uw woning op een duurzame manier wilt verwarmen en een sfeervolle haard wilt hebben, kunt u gebruik maken van een houtkachel die u op uw CV kunt aansluiten. Daarnaast zijn er ook houtgestookte CV-ketels, die als vervangen dienen van een reguliere CV-installatie.

Houtkachel op CV-installatie

Er zijn speciale houtkachels of CV-haarden die op uw CV-installatie aangesloten kunnen worden. Deze kachels worden met hout of pellets gestookt. De kachels zorgen daardoor niet alleen voor een sfeervolle warmte in uw woonkamer, maar tevens ook voor warmte elders in uw woning. Een CV-haard is aangesloten op de waterleiding die het water voorverwarmd naar de CV-ketel brengt. Indien nodig verwarmd de CV-ketel het water na om het vervolgens naar bijvoorbeeld de radiatoren te vervoeren. Het afgekoelde water gaat vervolgens weer terug naar de CV-haard om weer opnieuw op te warmen. Tevens kan de CV-haard gebruikt worden voor de warm water in uw badkamer of keuken. Het water van wordt dat via een warmtewisselaar voorverwarmd en indien nodig naverwarmd door de CV-ketel of een boiler.

Indien de CV-haard niet aan staat komt het warme water rechtstreeks uit uw CV-ketel. Het is ook mogelijk om de CV-haard te gebruiken zonder CV-ketel, nadeel is dan dat u altijd de CV-haard moet stoken om warm water te krijgen.

Houtgestookte CV-ketel

In plaats van een houtkachel aansluiten op uw CV-installatie, kunt u ook voor kiezen voor een houtgestookte CV-ketel. De werking van een houtgestookte CV-ketel is nagenoeg hetzelfde alleen stookt u hierbij geen haard, maar stookt u direct uw hout in de ketel zelf. Een houtgestookte CV-ketel heeft speciale vulruimtes voor het hout, waarin u het hout stookt. Deze ketel kan uitstekend gebruikt worden als enigste warmteopwekker, doordat de warmteopwekking niet in uw woonkamer is. Indien gewenst is het ook mogelijk de houtgestookte CV-ketel te combineren met een reguliere CV-ketel, zodat u altijd beschikt over warm water, ook als het vuur in de houtgestookte CV-ketel niet genoeg warmte meer produceerd.  

Energiebesparing

Door het gebruik van de warmte van de CV-haard of houtgestookte CV-ketel bespaart u aanzienlijk op uw energieverbruik. Bij veel gebruik van uw CV-haard of houtgestookte CV-ketel zal u fors minder gas gebruiken. Tevens kan de CV-haard of houtgestookte CV-ketel ook gecombineerd worden met zonnepanelen. De aanschaf van een CV-haard of houtgestookte CV-ketel is wel hoger dan een reguliere haard of CV-ketel, maar met de besparing op uw energie heeft u die kosten er zo uit.

Meer informatie?

Wilt u meer weten over de installatie, het gebruik of de aanleg van een hout gestookte CV, dan kunt u vrijblijvend contact opnemen met ons.

-->